Boerenkool in de zomer

Al eerder droomden wij kartrekkers over boerenkool. Zou het gaan lukken? Met 500 monden een stamppot feest op onze eigen herenboerderij? Voorzichtig dachten we aan december 2021…

Nou, we zijn aardig op weg kan ik u vertellen. Zo nu en dan dachten we dat het een droom zou blijven, maar vandaag gingen er toch écht boerenkool plantjes de grond in. Maar we zijn er nog niet!

De groenbemester bloeien en het zoemt overal van de bijen en hommels, veel vlinders fladderen rond en een paar dappere zonnebloemen steken toch de kop op. Ze draaien langzaam mee met de zon die zich deze zomer helaas niet vaak laat zien.

Op de gepachte percelen bereiden we de bodem voor op het eerste zaai seizoen. Grondverbetering is hoog nodig, want nauwelijks een worm te vinden, de balans in de bodem was ver te zoeken. Eén perceel had het erg zwaar te voortduren na de wolkbreuk in juni en dus besloten we de groenbemester opnieuw in te zaaien, bij wijze van experiment. Het mocht niet baten, het bleef plots drie weken droog en de vogels deden zich tegoed aan een feestmaal van knapperige zaadjes. Een nieuw plan de campagne. Compost bestellen en een groenbemester voor de winter erop.

Zo gezegd, zo gedaan. Zou je zeggen, maar nee zo simpel was het niet. Compost bestellen kan, maar vervoeren gebeurt niet zonder RVO nummer. Een nummer dat je pas kunt zien na registratie bij de RVO, nadat je E-herkenning hebt aangevraagd voor het bedrijf. Wat je pas krijgt nadat de identiteit van de bestuursleden fysiek is gecontroleerd. Volgt u het nog? Als boer werk je toch op het land? Tijden zijn veranderd… Maar uiteraard houden wij alles keurig bij in de mestboekhouding.

Het heeft wat voeten in aarde die hè, die boerenkool! Het is gelukt, de compost kan worden vervoerd, dan nog iemand om het uit te rijden. Inmiddels is een loonwerker is in aantocht. En de nieuwe groenbemester wordt binnenkort ingezaaid, dus voorlopig geen boerenkool voor ons.

Alhoewel…een klein proeftuintje, zou dat niet kunnen op dat ene perceel? Onze herenboeren-boer met goede connecties gooide een balletje op. Zomaar even boerenkool plantjes kopen kan deze tijd van het jaar niet meer, je hoort ze ver van tevoren te bestellen, ze moeten immers opgekweekt worden.

Hiep hoi, gisterenavond kwam het bericht dat we tóch een paar plantjes zouden krijgen. En wij nog wel denken dat de stamppot er voor ons niet inzat dit jaar. Snel een spontane actie opgezet want het moest direct de grond in. Als je namelijk in de winter een feestje wilt dan is dit de laatste kans om boerenkool te planten. Snel een paar van de kartrekkers en hun kroost opgetrommeld, een klein klusje toch? Maar reken ook hier niet naar je toe, want de grond was hard en de freesmachine kwam er niet door. Genoeg spades en scheppen aanwezig? We hadden er drie, dus om de beurt steken. Gras verwijderen, gaten steken, plantjes erin, zachtjes aandrukken. En laat het nou net de meest broeierige augustus dag te zijn tot nu toe, dus zweten geblazen. 500 Babyboerenkooltjes de grond in, en ook nog preitjes! Gelukkig waren er veel kleine handjes om te helpen. Fantastisch om de mini-herenboertjes aan het werk te zien. De grote handen konden de kleintjes haast niet bijhouden. Nog water geven en dan naar huis? Regen in aantocht dus de gieters zijn niet nodig vandaag.

Is die stamppot nu veiliggesteld? Niet te vroeg gejuicht, ganzen zijn ook dol op verse kleine plantjes, dus een hekje gemaakt van bamboe en strotouwtjes. Gelukkig schijnen ganzen niet zo slim, en zou dit ons maaltje moeten beschermen. Dus groeien maar, en hopelijk als alles meezit kunnen we aan het einde van het jaar samen smullen.

Dit kleine proeftuintje is nog maar het begin van het avontuur. En wees niet bang, we gaan niet alles met de hand doen. Maar eerlijk: het geeft wel ontzettend veel voldoening zo met z’n allen bezig te zijn. Inmiddels waren de zonnebloemen langzaam verder gedraaid en lachten ons toe. Een geluksmomentje. Er zullen er vast nog velen volgen op onze mooie Herenboerderij-to-be!

Helaas was het te kort dag om alle leden op te trommelen, maar écht er komen nog genoeg momenten om te helpen. Alle handen groot en klein kunnen we straks heel hard gebruiken. Meer hierover tijdens de oprichtingsvergadering van Herenboeren Duinstreek eind september.

Ik heb trek in boerenkool, en dat in augustus!

 

boerenkool 2

Deel dit bericht: