ons bestuur

Jos Vlaar
Ik woon – als geboren Westfries – in Alkmaar, ben getrouwd en we hebben twee volwassen kinderen die beiden in Amsterdam wonen. In mijn “werkzame” leven heb ik als HR manager in grote organisaties gewerkt, in het bedrijfsleven, onderwijs, gezondheidszorg, overheid en laatstelijk bij een grote woningcorporatie. Tot mijn voorzitterschap (vanaf zomer 2024) was ik coördinator van het klusteam op onze boerderij, ik doe vrijwilligerswerk voor Humanitas en zo nog wat meer activiteiten als sporten en lezen. En niet te vergeten: ik ben een trouwe AZ-supporter.
Ik ben veel op de boerderij, simpelweg omdat ik het leuk vind om daar te zijn, collega herenboeren te spreken over wat ze doen en wat hen beweegt en zelf ook de handen uit de mouwen te steken. En datzelfde zie ik gelukkig ook bij de andere bestuursleden. Want besturen aan een vergadertafel of achter een computer lukt alleen maar als je zelf meemaakt wat er op de boerderij gebeurt.
Natuur gedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen: de drie pijlers waarop de herenboerderij rust. Iedere dag weer zie ik hoe belangrijk het is aan alledrie aandacht te schenken en het evenwicht in te bewaren. En dat maakt besturen van een herenboerderij leuk en inspirerend. Plus het besef dat we als bestuur net zo (on)misbaar zijn als alle andere leden die op een uiteenlopende manier bijdragen aan de verdere uitbouw van ons mooie bedrijf. Want we doen het samen.
Marlies Vegter
Ik woon op vijf minuten fietsafstand van de Herenboeren, in Bergen. De boerderij is dus bijna in mijn achtertuin. Ik heb drie volwassen zoons die respectievelijk in Amsterdam en Groningen wonen. Op ongeveer vier dagen per week ben ik werkzaam als jurist, vooral op het gebied van het arbeidsrecht. Momenteel werk ik bij Bureau Clara Wichmann, een organisatie voor vrouwenrechten. Daarnaast doe ik incidenteel klussen als zzp´er. Ik ben gewend aan organiseren, plannen, het schrijven van stukken en samenwerken, dingen die goed van pas zullen komen in mijn functie van secretaris in het bestuur.
Hiernaast werk ik regelmaat op de boerderij, vooral omdat het me goed doet om even niet met mijn hoofd, maar met mijn handen te werken, en dit te doen samen met leuke mensen. Meestal doe ik landwerk op woensdagochtend, soms op zaterdagochtend, en in de zomer ook wel op de avonden. Ik zit ook in de soepgroep en maak dus af en toe soep tijdens de wiedweken. En last but not least help ik met wormen tellen.
Aandacht voor de natuur, voor elkaar en voor het voedsel dat de aarde ons geeft, is voor mij onderdeel van een spirituele levensstijl, waarin ook yoga en meditatie belangrijk zijn. Het lijkt me mooi om dit stuk ook mee te nemen op onze boerderij, bijvoorbeeld door ergens op het land een stilteplek te creëren.
Marjolein Nagel

Een wandelende reclamezuil ben ik al vanaf het begin. Overal waar ik kom vertel ik hoe je bij de Herenboeren niet alleen heerlijke groentes krijgt en deel uit maakt van een fijne community, maar vooral een bijdrage levert aan een regeneratieve wereld. Heel praktisch op maar een heel klein stukje aarde geven wij een voorbeeld van hoe het ook kan: werken aan een betere balans met de natuur.
In de anderhalf jaar dat ik lid ben heb ik al veel plezier beleefd aan de gemeenschapszin en de sfeer op de boerderij: altijd positief en toeschietelijk. Graag lever ik hier een verdere bijdrage aan vanuit het bestuur. Samen de handen uit de mouwen voor een praktische toepassing van de drie pijlers natuur gedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen.
Mijn ervaring als (interim) manager, communicatiestrateeg en leiderschapscoach voor alle mogelijke maatschappelijke organisaties in binnen- en buitenland zal vast van pas komen om samen met de themagroepen en collega bestuursleden te werken aan een soepele interne communicatie, goede public relations en flitsende ledenwerving.
Ik woon in Oudorp, ben moeder van 4 volwassen zonen, levenskunstenaar, enthousiast lange afstandswandelaar, Qigong docent en nog veel meer. De laatste tijd ben ik op zoek naar hoe ik nog meer kan bijdragen aan wat er werkelijk toe doet: in harmonie leven met de natuur en elkaar. Mijn conclusie na een paar maanden rondreizen en regeneratieve projecten bezoeken: verbeter de wereld, begin dicht bij huis. Hoe gaaf om mij dan in te zetten voor mijn eigen club!
Ger de Kwaasteniet

Ik voel mij als geboren Brabander (1962) helemaal thuis in Noord Holland. Sedert 1983 wonende in Alkmaar waar ik mijn vrouw Anja heb ontmoet en wij samen ouders zijn geworden van vier inmiddels uitgevlogen kinderen.
Wat prachtig om nu een bijdrage te kunnen leveren aan de start en verdere uitbouw van een biologische boerderij volgens het Herenboeren concept en nog wel op stadsfietsafstand. Lokaal duurzaam voedsel produceren, hoe leuk en actueel is dat!
Als registeraccountant was ik financieel directeur en later algemeen directeur van een groep bedrijven in de metaalindustrie. Bij Herenboeren Duinstreek ben ik penningmeester.
Ik zal met veel inzet de administratieve zaken van onze boerderij aanpakken en de financiële belangen van onze coöperatie bewaken, maar hoop ook vooral veel mensen met kennis op het gebied van heel andere disciplines te ontmoeten. Ik kijk er erg naar uit om met elkaar van deze Herenboerderij een waar feest te maken met een volledig respect voor elkaar en voor de voor ons o zo belangrijke natuur.
Petra Doets

Jaap van der Heide
Na ongeveer 30 jaar Heerhugowaard vonden mijn vrouw Tineke en ik het in 2020 tijd om ons (opnieuw) in Alkmaar te vestigen.
Toen we hoorden dat er in deze regio mogelijk een Herenboerderij zou komen, hebben we ons gelijk als geïnteresseerden aangemeld, omdat het voedsel uit de supermarkt ons steeds meer begon tegen te staan. Denk alleen al aan de grote hoeveelheden plastic waarin alles nog steeds is verpakt. Bij de eerste oriëntatiebijeenkomsten maakten de kartrekkers ons nog enthousiaster. Toen de eerste gewassen van het land kwamen, ben ik begonnen bij de uitgifte van groente, het landwerk en later ook bij het oogsten.
Ik ben vader van een dochter en een zoon en inmiddels de trotse opa van twee kleindochters. Als (bijna gepensioneerd) zzp’er beoordeel ik bedrijven op kwaliteit en veiligheid. Met een achtergrond in de techniek had ik in eerste instantie geen bijzonder groene vingers, maar het blijkt dat ook die zijn aan te kweken! Ik vind het een uitdaging zo biologisch, duurzaam en circulair mogelijk een boerderij te ontwikkelen die onze community van 500 monden lange tijd kan voeden.
Toen de vraag voor een bestuurslid met portefeuille productie gesteld werd, heb ik me daarvoor aangemeld, nog uitdagender. Het blijkt een heel brede klus te zijn om de beide boeren te ondersteunen in het ontwikkelen van de boerderij. Maar met de support van zoveel enthousiaste bestuursleden en andere Herenboeren ben ik ervan overtuigd dat dat gaat lukken.