Laat de Herenboer maar dorsen…

Deze week heeft onze Herenboer Reinout met hulp van een loonwerker het graan geoogst met een wel heel bijzondere maai-dorsmachine. Deze prachtige machine komt uit 1967, dus pure nostalgie op ons mooie boerenland aan de Groenweg. Het graan, Triticale genaamd, is een graansoort die ontstaan is na de kruising van durumtarwe en rogge. Men probeerde met deze kruising een tarwesoort te maken die positieve eigenschappen van rogge en tarwe combineerde, onder ander minder ziektegevoelig en meer droogteresistent. Het meel van Triticale is minder geschikt voor de bereiding van brood, doordat dit graan schotgevoelig is en de glutenvormende eiwitten minder geschikt zijn voor bereiding van brood. Een speciaal groepje Herenboerenleden, onder leiding van een echte bakker, heeft wel geprobeerd om er brood van te maken, maar ze kwamen tot eenzelfde conclusie. Het Triticalegraan is derhalve ook gezaaid om enerzijds de bodem te verbeteren en anderzijds om te gebruiken als veevoer.

Deel dit bericht: